Hållbarhet i socialt arbete : att förebygga och hantera stress
Att i sitt arbete möta människor i utsatta livssituationer innebär många olika belastningar och stressorer som påverkar den enskilda socialarbetaren, arbetsgruppen och ibland också arbetsplatsen. Upplevelserna av stress och reaktioner kan verka negativt på exempelvis empatisk förmåga samt den professionella nyfikenheten och kan därmed även påverka förmågan att utöva yrket. ska kunna skydda och stötta alla som drabbas.
För att kunna hjälpa andra behöver socialarbetare arbeta proaktivt för att förebygga stressrelaterad ohälsa på arbetet. Boken ger en ökad kunskap om belastningar inom socialt arbete och hur man på individ-, kollegie- och ledningsnivå kan ta hand om de stressreaktioner som uppstår.
Boken behandlar:
Olika typer av belastningar och stressorer inom socialt arbete.
Tankars, känslors och de egna erfarenheternas påverkan på sårbarhet för stress.
Självmedkänsla och självomsorg.
Ideal, normer och förväntningar kopplade till yrkesrollen.
Den ojämställda stressen, varför stressrelaterad ohälsa oftast drabbar kvinnor.
Beteenden och strategier som främjar återhämtning på arbetet och på fritiden.
Kollegornas och arbetsledningens betydelse för ett hållbart arbetsliv.
Boken kan användas på utbildningar inom socialt arbete, psykologi, hälso- och sjukvård samt av yrkesverksamma i alla människovårdande yrken. Likaså är boken intressant för alla som söker kunskap om stress och hur den kan förebyggas och hanteras.
Boken finns att köpa i samband med föreläsningar enligt överenskommelse, eller kan beställas via Adlibris och Bokus.
Bok om våld i nära relationer.
Våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor är ett komplext och utbrett samhällsproblem. Den här boken belyser såväl professionellas som drabbade våldsutsatta kvinnors berättelser. Och framför allt ger den verksamma inom socialtjänst, hälso- och sjukvård kunskap och verktyg för att de på bästa sätt ska kunna skydda och stötta alla som drabbas.
Läs mer
Här berättar bland annat Kristina, en av många kvinnor som blivit utsatt för våld av en partner, om sina våndor kring att våga anmäla, om fortsatta hot och trakasserier (”tar våldet aldrig slut?”), om placering på kvinnojour och om vad som händer med barnen.
Några exempel ut innehållet:
Att hantera kvinnors våldsutsatthet i nära relationer
Barns upplevelser av att leva med våldsamma / våldsutsatta föräldrar
Socialtjänstens ansvar enligt lagstiftningen
Våld i nära relationer och rättsprocessen
Skyddsnät genom den ideella sektorn ( kvinnojourer och brottsofferjourer)
Professionellas utsatthet – att drabbas av sitt arbete och att minska arbetets negativa påverkan
Boken kan användas på socionomprogrammet, inom polisutbildningen och av alla som arbetar med våldsutsatta kvinnor och barn inom socialtjänsten, sjukvården, polisen, brottsoffer- och kvinnojourer.
”Jag är så glad att den här boken äntligen finns. Kunskap om våld mot kvinnor och övergrepp som sker i nära relationer behövs på samhällets alla nivåer. Extra viktigt är såklart att kunskapen finns hos alla stjärnor som dagligen möter utsatta i sitt arbete.! – Ida Östensson, ordförande Make Equal, medgrundare Fatta.