Trauma och stress kan försätta kroppen i ett kroniskt överlevnadstillstånd. Efter en traumatiserande händelse eller livssituation mobiliserar kroppen alla sina resurser för att möta yttre hot, även när faran kanske är över. Detsamma sker vid långvarig stress. Det är som att kroppens ”brandlarm” har fastnat och inte går att stänga av med blotta viljan. Det innebär ett överspänt nervsystem som kan leda till att vi blir passiva, deprimerade och känslomässigt avstängda. Det kan också leda till att vi får kraftiga humörsvängningar, bristande impulskontroll, blir socialt tillbakadragna, irriterade och försvarsinställda. Många upplever också kraftig ångest och panikångest, dissociativa symtom och flashbacks (vid t.ex. PTSD). Det är också vanligt med fysiska besvär såsom mag- och tarmproblem, huvudvärk, muskel- och ledvärk och yrsel. Det kan hjälpa att prata med andra om hur vi mår, men eftersom stress och trauma sitter i kroppen, är vi också hjälpta av kroppsbaserade metoder såsom yoga för att läka. Vi kan med hjälp av traumaanpassad yoga stödja kroppen att känna sig trygg och stänga av ”brandlarmet”.
Jag tar min kropp tillbaka
En dokumentär film om Traumaanpassad yoga som stöd efter våldsutsatthet. Filmaren Sarah Perfekt har följt gruppen av kvinnor som yogat tillsammans med Eveliina Sinisalo.
Eveliina använder Traumaanpassad Yoga som verktyg i socialt arbete. Yogan syftar till att reducera traumasymptom, tillhandahålla verktyg för självomsorg och erbjuda ett tryggt rum för gemenskap.
I filmen får du möta 6 kvinnor som beskriver sina upplevelser av yogan.
Vill du veta mer om metoden, hur den kan användas inom ramen för socialt arbete och i linje med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft 1 juli 2025?
Kontakta mig på hej@eveliinasinisalo.se för info om filmvisning, workshops och föreläsningar!
Personal som möter människor i kris
I kontaktyrken är kroppen och den empatiska förmågan vårt främsta arbetsredskap, och behöver både vårdas och skyddas. Kroppsbaserade metoder kan därför användas både av den som är primärt drabbad av stress och trauma, men även den som i sitt arbete möter människor i kris/ utsatthet. För personal inom kontaktyrken är förmågan att behålla lugnet i kriser en viktig färdighet. Denna färdighet kan tränas upp och stärkas genom regelbunden övning. Att identifiera kroppens signaler, och träna upp förmågan att lugna sig är även viktig egenvård, som förebygger utbrändhet och sekundär traumatisering.
Eveliina är utbildad inom Traumaanpassad Yoga, en evidensbaserad metod som används för att lindra vanliga symtom vid stress, trauma och posttraumatisk stress, liksom olika typer av ångestsyndrom. Traumaanpassad yoga används bland annat på SiS- institutioner och inom Barn och ungdomspsykiatrin. Med Eveliinas kombinerade erfarenhet av att arbeta med utsatta människor i kris, och fördjupande utbildningar inom kroppsbaserade metoder för traumabearbetning besitter hon en unik kunskap och erfarenhet om hur metoderna kan tillämpas i praktiken. Både för klienter/patienter och för medarbetare i kontaktyrken.
Vad kan jag göra för er?
Jag erbjuder workshops, kurser och föreläsningar om traumaanpassad yoga för både yrkesverksamma och verksamheter som möter traumatiserade klienter och patienter. Önskar ni traumaanpassad yoga till exempelvis kvinnojouren, socialtjänsten eller för institutionsplacerade klienter? Hör gärna av dig med förfrågningar och idéer!
Jag är certifierad lärare i Traumaanpassad Yoga som används bland annat på SiS- institutioner, socialtjänstens öppenvård och inom Barn och ungdomspsykiatrin.